Interview met BiSL Expert – Jasper Maas

Jasper Maas, informatiemanager, auteur, spreker en expert in Business Information Management (BIM) en BiSL, heeft samen met QRP Netherlands een webinar opgenomen. Bekijk hier de opname van het webinar ‘De toekomst van Functioneel beheer: Jouw eerste stappen met BiSL’.

Hoe ben je in de wereld van BiSL terechtgekomen en wat trekt je aan in dit vakgebied?

Ik ben begonnen als techneut waarbij ik steeds meer interesse had voor de totale dienstverlening (IT Servicemanagement) i.p.v. enkel de techniek. Daarna raakte ik steeds weer teleurgesteld omdat klanten minder tevreden waren, meestal omdat ze verkeerde oplossingen hadden gevraagd (de oplossing was vaak een hele goede oplossing voor de gestelde vraag, maar niet voor het eigenlijke probleem). En als je daar positief aan bij wilt dragen kom je dus in de wereld van Business Informatiemanagement (BIM) met het framework BiSL.

Wat is volgens jou het belangrijkste voordeel van BiSL voor bedrijven en professionals?

BiSL geeft een gezamenlijke taal. Het wordt hiermee makkelijk om samen snel een goede oplossingsrichting te kiezen.

Kun je een praktijkvoorbeeld geven van hoe BiSL een organisatie daadwerkelijk heeft geholpen om efficiënter te werken?

Bij alle organisaties die BiSL gebruiken (en het niet enkel gebruiken als doel en het zonder nadenken “implementeren”) zijn er stappen gemaakt in betere (effectievere en efficiëntere) dienstverlening. Afhankelijk van de organisatie (noodzaak tot veranderen, bereidheid om te veranderen, flexibiliteit, volwassenheid, etc) zijn de stappen groter of kleiner.

Wat kunnen deelnemers verwachten te leren tijdens een BiSL training?

Tijdens de Foundation leer je “de taal” te spreken. Tijdens de practitioner training ligt de focus op de toepassing in je eigen praktijk.

Hoe kan een BiSL certificering helpen bij het verbeteren van de carrièrekansen van een professional?

Ondanks dat een certificaat niet garandeert dat je het goed kunt toepassen (een theorie-examen, voor het rijbewijs, maakt je nog niet klaar voor op de weg) wil je als werkgever in ieder geval waarborgen dat de basiskennis aanwezig is (dat de sollicitant het theoriegedeelte al op zak heeft en de taal spreekt). Bij veel banen/ functies wordt een certificaat dus gevraagd of als pré gezien.

Welke trends of nieuwe technologieën zie je die invloed zullen hebben op de manier waarop BiSL wordt toegepast?

Dit antwoord zal snel weer veranderen. Denk bijvoorbeeld aan cloud oplossingen waarbij je minder ruimte hebt om je eigen wensen in de oplossing te verwerken en je dus sneller zult kijken of je je eigen processen kunt standaardiseren. Of XLS’s, waarbij de ervaring binnen de business ligt en we dus goed moeten nadenken wat we afspreken en hoe we dat gaan meten, of AI waar je bijna een heel boek over kunt schrijven.